5 Mart 2010 Cuma

Pesto Soslu Midye Graten

Malzemeler
25 adet taze midye, ovalanarak yıkanmış ve sakalları temizlenmiş, içi temizlenmiş
50 ml sek beyaz şarap
4 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 diş ince doğranmış sarımsak
2 yemek kaşığı taze ekmek kırıntısı
60 ml zeytinyağı
Pesto sos için:
2 iri diş doğranmış sarımsak
½ tatlı kaşığı çekilmemiş tuz
100 gr fesleğen yaprağı
25 gr doğranmış çam fıstığı
50 gr taze rendelenmiş parmesan
120 ml sızma zeytinyağı

Malzemeleri nasıl yummi’liyoruz....
Midyeleri şarapla birlikte bir tencereye alıp kapağını kapat ve yüksek ateşte, tencereyi sallayarak 5 dakika pişir.
Midyeler bu karışımın içerisinde beklerken pesto sosunu hazırla, çünkü en güzeli ev yapımı pesto sostur. Ama fesleğen mevsimi değilse veya acelen varsa hazır pesto sosu da kullanabilirsin.
Pesto sosu hazırlamak: Doğranmış sarımsak ve tuzu havanda ( ya da mutfak robotu ) püre haline gelinceye kadar döv. Fesleğen yaprakları ve doğranmış çamfıstığını ( eğer doğramak zor gelirse, çamfıstığını bir poşete koyup havanda dövüpte ekleyebilirsin ) ilave edip kalın bir ezme kıvamı alana kadar döv. Permesanı da ekledikten sonra, yumuşak kremamsı bir ezme kıvamı alması için döverek, zeytinyağını azar azar ilave et.
Tencerenin kapağını aç, miyeler elle dokunabilecek kadar soğumuştur. Midyeleri yarım kabukları içinde tek kat halinde borcama (fırın ısısına dayanaklı başka bir kapta olabilir) yerleştir.
Pesto sosunu graten tabağına aldığın midyelerin üzerine ekle. Maydanoz, sarımsak ve ekmek kırıntılarını bir kapta karıştır ve pesto soslu midyelerin üzerine serpiştir. Üzerine en son olarak zeytinyağı gezdir.
Graten tabağını yüksek ısılı fırına koy ve 3 ila 5 dakika arası ızgarala.

Pesto soslu midye gratene notlar
*Zamanın az ise pesto sosu ve midyeyi önceden hazırlayıp, buzdolabında bekletip, son anda fırına koyabilirsin. Midye riskli bir yiyecek olduğu için biz 1 gün önce değil, 2 saat önce bunu hazırlayıp buzdolabında beklettik.
*Midyeleri kabuklu ekmekle servis etmelisin. Uyum muhteşem!
*Midyeleri balıkçıdan isterken temizlenmiş olmasını özellikle belirtmeyi unutma, her ne kadar temizlenmiş olsa da bir kez daha sudan geçirmekte yarar var. İstanbul midyesinde bazı tortular kalma riski var.
* Kabuklu fakat dolma yapılmamış midye bulmak o kadar da kolay değil. Balıkçılar bir gün önceden sipariş verirsen bir gün sonraya getirebiliyorlar. Aniden verilmiş kararlar için Beyoğlu'nda bütün midyecilerin dolmalık midye aldığı bir yer var. Çiçek pasajının sonunda, tam karşı sokakta. Oradaki balıkçılar mutlaka yönlendirirler. Bize çok yardımcı oldular. Hepsine sevgiler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder