5 Mart 2010 Cuma

Muz Yaprağına Sarılı Levrek


( 6 kişilik)

“Bünyamin Kozak’ a çok özel teşekkürlerimizle....”

Malzemeler

Muz Yaprakları
6 fileto levrek
2 tane limon otu (Lemon Grass)
2 diş sarmısak
2 kırmızı acı meksika biberi
2 Lime limon
2 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 avuç taze kişniş
2 çorba kaşığı susam yağı
1 çorba kaşığı soya sosu
Hindistan cevizi sütü (1 kutu gayet yeterli)
2 çorba kaşığı zeytinyağ
Kürdan

Malzemeleri nasıl yummi’liyoruz...

Limon otunu soyup*, içindeki ince parçayı küçük, küçük kes. Büyük bir havanın içine koy, üstüne zeytinyağı, kıyılmış sarmısağı, küçük parçalara kesilmiş meksika biberini ekle. Lime limonların kabuklarını rendele, karışıma ekle. Kişnişi ince kıy ve havana ekle ve karışımı iyice döv.Lime limonların suyunu sık, taze zencefili, susam yağını, soya sosunu da karışıma ekle ve dövmeye devam et. Üzerine hindistancevizi sütü ekle ( çok da sulu olmayacak şeikde) ve iyice karıştır. Havan yeterince büyük değilse kırılmayacak geniş bir kasede de bu işlem yapılabilir.

Muz yapraklarını ıslak bir bezle temizle. Yaprakların yırtılmamaları çok önemli. Yaprakları kuru bir bezle de kuruladıktan sonra ocak ateşi üzerinde yaprağı kısaca gezdir. Özelikle sert olan kenarlarında bu işlemi iyice uygula. Bu hem yaprağın aromasının dışarı çıkmasına yardımcı olacak hem de yaprak yumuşadığı için sarıp, kürdanla tutturmak kolaylaşacak.
Ocak ateşinde gezdirdiğin yaprağın içine hazırlamış olduğun sosu bir kaşık yardımıyla sür, üstüne fileto levreği koy ve balığın üstüne tekrar sosdan gezdir. Yaprakla balığı paket kapatır gibi kapat ve kürdanla tuttur. Sos dışarıya sızmamalı. Önceden 220˚’ye ısıttığın fırının içine muz yaprağına sarılmış balıkları koy. Pişmesi için 10 – 15 dakika yeterli olacaktır. Muz yaprakları renk değiştirince fırından çıkar ve yaprağa sarılı olarak tabakta da servis yap.

Muz yaprağına sarılı Levrek’e notlar

• Bu yemeği yapmak için tabiki önümüzdeki en büyük “sorun” İstanbul’da muz yaprağı bulmak oldu. Bunun için İstanbul’un bütün gurme marketleri arandı, gurme manavları gezildi. Uzakdoğu yemekleri yapan restoranlar da soruşturuldu. Sonuç malesef hiç de umut verici değildi. Bunun üzerine oturduk ve muzun nerede yetiştiğini düşündük. Anamur cevabını bulmak tabiki çok zor olmadı. Internette yapılan kısa bir araştırma sonucu http://www.muz.gen.tr/ adresine ve oradan da Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak’a ulaştık. Kendsini hemen arayıp, durumu anlattık, muz yaprağına çok ihtiyacımız olduğunu söyledik. Bünyamin Bey muz yaprağıyla yapacağımız tarfile çok ilgilendi ve hemen bize yardımcı olabileceğini söyledi. Ertesi gün kargoyla muz yaprakları adresimize gönderilmişti. BÜNYAMİN KOZAK ve http://www.muz.gen.tr/ ‘ye inanılmaz yardımları, ilgileri için çok İÇTEN TEŞEKKÜRLERİMİZİ gönderiyoruz. Bu muhteşem yemeği tamamen kendisine borçluyuz.
• Bu tarif Jamie Oliver’a ait gözüküyor. Orijnal sitesinde bulamadık http://www.jamieoliver.com/ fakat aşağıdaki adresten tarife ulaşılabilir. http://www.cyclingforums.com/archive/index.php/t-115913.html
• Menüyü duyurduktan sonra en çok sorulan sorulardan biri muz yapraklarının da yenilip yenilemeyeceğiydi. Hayır, muz yapraklarını yemiyoruz. Yapraklar hem bir pişirme yöntemi hem de hafif bir aroma sağlayıcı olarak kullanılıyorlar. Tabiki sunum olarak da çok şık oluyor. Eğer muz yaprağı bulamadıysan bu pişirme işlemini alüminyum folyoda da yapabilirsin.
• Limon otu da bir başka zorluk oluyor. Genelde kimsenin bu otu pek bilmediğini fark ettik. Fakat bu tip durumlar için Arnavutköy’deki Kolaylar Manav birebir. Telefonda “o ne? Biz de yok” cevabını duyacağımıza emin olarak soruyu sorduk fakat gelen cevap “kaç paket olsun?” oldu. Süperr!! http://www.kolaylar.com/ Bir de limon otu çubuğu varmış. Onu da şiş gibi kullanıyorsun. Biz onu hala bilen veya görene rastlamadık. Eğer biliyorsan, lütfen bize haber ver, harika bir tarif var denemek istediğimiz!!
• Manavdan aldığın limon otu görüntü olarak taze soğan, taze sarmısağı anımsatıyor. Bunlara göre kuru bir görüntüsü var. *Limon otunu elle iyice soyup, en içindeki ince ve kısa yumuşak parçaya ulaşmaya çalışıyorsun. O parçayı bulamayacağını düşünsen de vazgeçme, bir şekilde ona ulaşıyorsun.
• Muz yaprağını ateş üzerinde gezdirmek çok önemli, önemsemeyip bu işlemi atlama deriz. Yaprağın çok sert ve yıpranmış kenarlarını makasla kesebilirsin. Eğer kapatma yada kürdanlama aşamasında yaprak yırtılırsa üstüne ikinci bir kılıf yap ve iki kat yaprağı kürdanla tuttur.
• Genelde bu tip tariflerde beyaz balık kullanıldığını gördük. Kolay bulunur olmasıyla da levrek çok iyi bir seçim. Muz yaprağına sarılı levrek kendi deneyeceğin farklı soslarla da eminiz çok lezzetli olacaktır. Bize de haber ver☺

1 yorum:

  1. Muz yaprağı siparişi gönderebiliriz. Kilo 15 tl metinanamur@hotmail.com

    YanıtlaSil