5 Mart 2010 Cuma

Çikolata Terin Tabanlı Panna Cotta



Malzemeler

250 gr bitter çikolata (doğranmış)
200 gr tereyağ
125 gr şeker
4 adet yumurta

Panna Cotta için Malzemeler

50 ml süt
375 gr krema
60 gr pudra şekeri
10 gr toz jelatin
1 tutam kristal vanilya
100 gr frambuaz

Malzemeleri nasıl yummi’liyoruz...

Çikolatalı Terin Hazırlanışı:
Tereyağını şekerin yarısı ile eritip ocaktan alı. Doğranmış çikolatayı ocaktan aldığın karışımın içinde erit. Kalan şekerle yumurtaları çırpıp, çikolatalı karışımı yumurtalara yavaş yavaş ekleyerek karıştır. Bu arada bir kalıba streç film serip üzerine çikolatalı karışımı 1 cm kalınlığında dök. Bain marie* de 175 derecede 10-15 dakika pişirip, soğumaya bırak.

Bain marie*: (ben mari) Dolaylı pişirme usulüdür. Sıcak su bulunan bir kaba, başka bir kap veya kaplar oturtularak narin besinleri pişirme tekniğidir. Bu yöntemde, pişecek maddenin kabına ateş direkt olarak temas edemez. Yiyecek kabı suyun içine oturtulur ve yiyecek madde bain marie suyunun sıcaklığı ile pişer veya pıhtılaşır.
Yöntemin yararı: Narin yiyecek maddeleri suya temas ettirmeden veya zedelemeden orta ısıda pişer.

Panna Cotta Hazırlanışı:
Jelatini az miktara su ile karıştır, krema, süt, şeker frambuaz ve vanilyayı karıştırarak ocak üzerinde kaynatmadan ısıt. Jelatini karışıma ekleyip iyice yedir ( aman dikkat! Top top kalmasın!). Çikolatalı terinin üzerine döküp, buzdolabında katılaşana kadar beklet.

Çikolata Terin Tabanlı Panna Cotta'ya notlar

  • Çikolatalı terin yaparken kullanığın çemberin çift tarafı da açık olmalı!
  • Bu tarifi 22 cm lik çemberle, 10 kişilik olarak konuklarına sunabilirsin (bizim ölçülerimiz buna göre!!).
  • Çemberin alt kısmına saracağın streç birkaç kat ve gergin olsun ki sıvı halde terinin üzerine döktüğünüz panna cotta donana kadar dışarı sızmasın!
  • Streç filmi tatlın donduktan sonra çıkarırsan, daha rahat edersin, tatlı dağılmaz, biz denedik gördük!
  • Biz bu tarifi Maslak’taki Mutfak Sanataları Akademisi’nin günlük Pastacılık kurslarından birinde öğrendik ve bayıla bayıla yedik :) http://www.msa.tc/ Eline sağlık Sebla!!
  • Eğer daha az kalori diyorsan veya az vaktim var kolay bir tatlı olsun; o zaman terin kısmını atlayıp konuklarına şık kuplarda sadece panna cotta da sunabilirsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder