3 Mart 2010 Çarşamba

Erikli Kuzu Rosto

(6 Kişilik)

Malzemeler
1,5 kilo rostoluk kuzu eti
2 çorba kaşığı kimyon
150 gr. kuru erik
30 gr. çam fıstığı
40 gr. ince kesilmiş antep fıstığı
25 gr. taze ekmek içi
Zeytinyağı
File ve ya kasap ipi

Malzemeleri nasıl yummi’liyoruz....
Eriği ılık suda beklet. Şiştikten sonra küçük parçalara kes.
Çam fıstık yağsız tavada kavur. Erik ve fıstıkları 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile mikserle.
Kimyon sıcak tavada kokusu yayılana kadar tuz ve karabiberle çevir. Bu karışımın yarısını bir daha mikserle. Kalanını ayrı bir kaba al.
Tuz, karabiber, ekmek içi ve bir kaşık zeytinyağı erikli karışımla beraber mikserle. Antep fıstıklarını kaşıkla ekleyip karıştır.
Etlerin yağ olan tarafına kalan kimyonu iyice elle yedir. Şeffaf folyoyu düz bir zemine ger, eti streç folyo üzerine kelebek gibi aç, hazırladığın mikserdeki karışımı etin ortasına 2 parmak kalınlığında tek sıra olarak yay. Eti sıkı bir rulo yap ve streçe sar.
*** içine koyduğun karışımı pişirirken taşmaması için uçlara kadar yayma.
Eti 1 gün dolapta beklet.
Ertesi gün,
Fırını önceden 180°ye ısıt.
Etin strecini çıkarttıktan sonra kasaptan aldığın fileye (veya ip ile bağlayarak) geçir, eti önce ocak üzerinde yağlı bir fırın tepsisi içinde çevresi hafif kızaracak kadar kızart. Ve fırına koyup pişir.
Çıkardıktan sonra 10 – 15 dakika beklet ve fileyi çıkarıp dilimle.

Rostoya notlar
*Biz bu tarifi Gordon Ramsay’in Sunday Lunch kitabından aldık. http://www.gordonramsay.com/ Fakat Neslihan’ın kayısıya alerjisi yüzünden Gordon’ın tarifindeki kayısıyı erik ile değiştirdik. Pişman mıyız...?...? dene ve kendin karar ver ☺
* Eti fileye yerleştirirken filenin ağzını açmak için birinden destek almanız kesinlikle gerekiyor, biz iki kişi olmamızın avantajını yaşadık. Biri tutmuş, biri pişirmiş..biri de hani bana hani bana demiişşş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder