3 Mart 2010 Çarşamba

Karidesli Balkabağı Çorbası

( 4 Kişilik)

Malzemeler
1 büyük beyaz soğan
2-3 diş sarımsak
Bir orta boy büyüklüğünde balkabağının ¼’ü
1 büyük patates
1 sap pırasa
2-3 adet taze soğanın beyaz tarafı
Sebze bulyon (ya da sebze suyu)
Tuz , Karabiber
Maydanoz
100 ml. Krema ( ya da süt)
400 gr. Çimçim Karides
Zeytinyağ

Malzemeleri nasıl yummi’liyoruz....
Beyaz soğanı doğra, sarımsakları havanda ez, sonras doğranmış soğanlarla birlikte tencerede 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile öldür.
Balkabağı dilimlerini kibrit kutusu boyutunda parçalara ayırarak, kesilmiş patates, doğranmış pırasa, doğranmış taze soğanın beyaz tarafıyla tencerenin içine ekle. Son olarak tencereye malzemelerin üzerini 2 parmak geçecek kadar ılık su koy. İsteğe bağlı olarak içerisine bir adet yeşil kabak da ilave edilebilirsin.
*** balkabağını keserken; kibrit kutusu boyuna yakın olsa yeter, eşitlemeye çalışma, hiiç gerek yok,zaten blenderdan geçiriyoruz.☺
Çorba pişerken içerisine maydonozu canının istediği ve ne kadar sevdiğine bağlı olarak ekle, biz 2 dal olarak ekledik...
Çorba pişmeye devam ederken sebze suyu ekle. Sebze suyunun yapılışını da tarifin bitişinde detaylı olarak anlatıyoruz...Tuz ve karabiberi de ekle.
Sebzeler yumuşayana kadar çorbayı pişir ve mikserden geçirmeden önce ateşin altını kapatıp bir süre beklet.
Çorbayı blenderdan geçirmeden önce kepçe yardımıyla bir miktar çorba suyunu başka bir kaba al, böylece blenderı çalıştırınca çorba üzerine sıçramaz ve fazla sulu olmaz. Bu ayrılan su, çorba blenderdan geçirildikten sonra çok katı olursa eklenebilir.
Blenderdan geçirilmiş çorbaya krema ekle. “ eğer krema kullanmak istemiyorsan, çok ağır geliyor diyorsan bunu sütle de yapabilirsin”.
Elde edilen karışım son bir kez en kısık ateşte ara ara karıştırarak 5 dakika daha pişir.
Ayıklanmış karidesleri bir tavada zeytinyağı ve sarımsak ile kızart, servis yaparken çorbanın üzerine ekle. Karides yerine krem peynir veya süzme yoğurtlu da sunum yapabilirsin.

Çorbaya notlar
* Bu çorba orjinalinde ilk baştaki suyun içine kabuklu karidesler eklenerek pişiriliyor. Karides tadının baskınlığını tercih edenler bunu ilk başta yapabilir, istemeyenler ise çimçim karidesleri tavada kızartıp sonradan ekleyip hem daha az karides tadı alır hem de şık bir süsleme elde edebilir.
*Balkabaklarını alırken lütfen yanları yeşil olmayanları alın, biz yeşil kısımları ayırırken bayağı “eğlendikkk”
* Sebze suyu çıkartma: 200 gr. doğranmış soğan, 100gr. havuç, 100gr. kereviz yaprağı ya da sapı. (isteğe bağlı olarak rezene, taze kekik,defne yaprağı, pırasa eklenebilir). Bir tencereye sadece tabanını kaplayacak kadar sıvı yağ koyulup kısık ateşte iyice kızdırılır, soğanlar bu yağa eklenir, kısık ateşte soğanlar rengi değişene kadar pişirilir. Havuçlar eklenir ve 3 dakika daha pişirilir. Kereviz eklenir ve 2 dakikada bu şekilde pişirilir. Sonrasında bu karışıma sebzelerin üzerine çıkacak kadar soğuk su eklenir. Kaynatılır ve kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika pişirilir.
Ve son olarak bu tarif için Venezüella’dan sevgili arkadaşımız Melina Fernandez Temes’e ve büyükanne Temes’e çook teşekkürlerrr....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder